Terugleverkosten zonnepanelen

Meer weten?

06 203 95 301

Hoe om te gaan met terugleverkosten en negatieve stroomprijzen?

Zonnepanelen zijn veel in het nieuws de laatste tijd en niet altijd even positief. Als je sommige berichten mag geloven ben je beter af zonder zonnepanelen. Dat is echter niet het geval en dat kunnen onafhankelijke organisaties zoals www.mileucentraal.nl goed voorrekenen. Zonnepanelen zijn niet alleen goed voor het milieu maar zeker ook goed voor je portemonnee. Als je nog meer profijt van je zonnepanelen wil hebben vind je hier informatie en praktische tips.

Salderingsregeling en terugleverkosten

De salderingsregeling blijft in elk geval tot 1 januari 2027 en dat is gunstig voor eigenaren van zonnepanelen. Omdat de salderingsregeling geld kost voor de energieleveranciers brengen de meeste energiebedrijven tot de afschaffing in 2027 terugleverkosten in rekening. Dat is nader uitgelegd op: www.zonpiek.nl/salderen.
Wat betekent dat voor zonnepanelenbezitters? Dat de salderingsregeling nog even blijft is financieel gunstig. Opgewekte stroom die wordt teruggeleverd en de door de energieleverancier geleverde stroom worden tegen elkaar weggestreept. Door het berekenen van kosten voor terugleveren wordt een deel van dat financiële voordeel teniet gedaan. Daardoor is de salderingsregeling iets minder gunstig, maar dat is altijd nog beter dan zonder salderingsregeling zoals hieronder is uitgelegd.

Het gevolg van terugleverkosten ontleed

Gemiddeld over een jaar wordt 30% tot 40% van de opgewekte stroom direct verbruikt door de elektrische apparaten in huis. Die stroom hoeft niet geleverd te worden, hetgeen al een besparing is op de energierekening. De overige 60% tot 70% wordt teruggeleverd en later (als het donker is) weer geleverd waarvoor de salderingsregeling geldt.

De prijs voor elektriciteit bestaat grofweg uit:
– de marktprijs voor elektriciteit
– energiebelasting
– opslag voor risico en winst energieleverancier

Momenteel (medio mei 2024) is de totaalprijs voor elektriciteit rond de € 0,28 – € 0,30 per kWh. Het deel energiebelasting voor 2024 bedraagt € 0,13 per kWh en wordt gesaldeerd zonder extra kosten. De rest is de marktprijs elektriciteit plus opslag van de energieleverancier. Dit wordt ook gesaldeerd, maar over een deel hiervan worden terugleverkosten verrekend waardoor er minder overblijft.
Dit betekent dat de salderingsregeling minder gunstig wordt, maar het voordeel van salderen is altijd nog meer dan € 0,13 per kWh.

Keuze energieleverancier

Bij het selecteren van een energieleverancier is het goed om onder andere te kijken naar de kosten voor terugleveren. Zo zijn er grote verschillen in het bedrag dat de verschillende energieleveranciers berekenen. En ook de manier waarop dit wordt berekend is verschillend. Vergelijkingssites zoals de Consumentenbond, independer.nl, gaslicht.com, etc. geven goede informatie hierover. Belangrijk hierbij is de persoonlijke situatie: wordt er meer teruggeleverd dan geleverd? Is dat ongeveer gelijk? Of wordt er juist minder teruggeleverd? Als met deze gegevens de kosten die de verschillende energiebedrijven berekenen worden vergeleken kan een goede keuze gemaakt worden.

Soort energiecontract

Ook kan er gekeken worden naar het soort energiecontract: variabel, vast of dynamisch. Een dynamisch contract in combinatie met zonnepanelen was meestal geen verstandige keuze, maar door het berekenen van terugleverkosten is dat aantrekkelijker geworden. Met een dynamisch contract worden de energiebelasting en de btw per jaar gesaldeerd. De prijzen voor inkoop en verkoop van stroom worden per uur berekend waarvoor het salderen niet geldt. Zo’n dynamisch contract is vooral aantrekkelijk als kan worden gekozen wanneer een apparaat met veel verbruik aangezet wordt. Voorbeelden van dit soort apparaten zijn een elektrische auto, boiler, vaatwasser, wasmachine, droger, etc.

Voordeel zonnepanelen verbeteren

Zoals eerder genoemd wordt 30% tot 40% van de opgewekte stroom direct verbruikt door de elektrische apparaten in huis. Het voordeel van zonnepanelen kan vergroot worden door dit percentage zo groot mogelijk te maken. Dat kan door elektrische apparaten overdag aan te zetten zoals de boiler, wasmachine, droger, vaatwasser, etc. En dan niet allemaal tegelijk, maar verspreid over de dag. Als twee apparaten namelijk tegelijk worden ingeschakeld, is de benodigde stroom meestal meer dan wat de zonnepanelen kunnen opwekken en wordt er alsnog stoom ingekocht.

Zonnepanelen uitschakelen

Zonnepanelen uitschakelen om terugleveren te voorkomen is alleen een goed idee met een dynamisch energiecontract en als de stroomprijs negatief is. Het is geen goed idee met een variabel of vast contract omdat de prijs voor leveren en terugleveren dan niet per uur varieert. En het terugleveren levert meer op dan de terugleververgoeding die betaald moet worden.
Met een dynamisch energiecontract is de afrekening per uur. Als de prijs voor terugleveren negatief is moet er betaald worden om de opgewekte stroom terug te leveren. In dat geval is het gunstig om de zonnepanelen uit te schakelen. Het is natuurlijk erg lastig om dat zelf in de gaten te houden en de zonnepanelen handmatig uit te schakelen. Voor je het weet vergeet je de zonnepanelen weer in te schakelen en dan mis je zelf-opgewekte stroom als de prijs voor elektriciteit weer positief is. Met een SolarEdge omvormer kan dat automatisch ingesteld worden (zie tekst hieronder). Met een Growatt omvormer kan dat ook automatisch ingesteld worden via de modbus. Dat is echter alleen weggelegd voor de doe-het-zelver, want dat vereist het nodige knutselwerk. APS en Hoymiles micro-omvormers hebben geen standaard oplossing voor het automatisch uitzetten bij negatieve stroomprijzen.

SolarEdge omvormer automatisch uitschakelen

Een SolarEdge omvormer kan automatisch uitgeschakeld worden als de stroom-uurprijs voor een dynamisch energiecontract negatief is. Zodra de uurprijs weer positief is schakelt de omvormer weer automatisch in. Dit wordt gestuurd vanuit de centrale server van SolarEdge, de omvormer moet dus met internet verbonden zijn. De informatie wordt van de marktprijzen gehaald. De instelling gaat via de app, er hoeft geen extra apparatuur aangeschaft te worden. Dit is dus alleen voor een SolarEgde omvormer in combinatie met een dynamisch energiecontract. Als je wil weten hoe dit ingesteld kan worden neem dan contact op met ZonPiek zonnepanelen.

Neem contact met ons op voor een offerte aanvraag